© 2019 by KRYŠTOF DAVID.

MOBILIÁŘ BUDOVY FEL ČVUT

PROJEKT   

Projekt byl vytvořen společně s Terezou Horkou a Ondřejem Peľákem v rámci studentské soutěže, pořádané Fakultou eletrotechnickou ČVUT ve spolupráci se Spolkem posluchačů architektury ČVUT. Projekt se umístil v soutěži na prvním místě.

Zadáním bylo navrhnout nový mobiliář pro chodby budovy FEL v Dejvickém kampusu ČVUT, což by přispělo ke zlepšení relaxačního a studijního prostředí pro studenty. Návrh vychází především z barev zdejší autentické dlažby a samotného tvaru dlaždičky. Každé patro je dlážděno v určité dominant ní barvě

s barvami doplňkovými — snažili jsme se tedy sezení barevně doladit tak, aby perfektně zapadlo do každé konkrétní chodby. Barva sezení vychází v ka-ždém patře z jedné z doplňkových barev a zároveň zde můžeme najít i ostatní na deskách stolů. Sezení u stolků je orientováno rovnoběžně s okny z hle-diska možného nepříjemného pocit uživatelů při sezení zády do chodby.Takto orientované sezení také zabírá méně místa celého prostoru a umožňuje uživateli posadit se zde jako na běžné lavicí pro sezení čelem do chodby I na židli u stolku poté co se sedící pootočí o devadesát stupňů.

Dále jsme změnili využití vitrín, současné výstavní plochy byly přesunuty do tmavého místa chodeb tak, aby bylo výstavu možno propojit i se světelnými efekty, což více navnadí pozorovatele a původní vitríny jsme přetransformovali na nové, alterantivní místo k sezení při zachování konceptu dřevěného rámu a nik. Námi navržené sezení na místě vitrín jsme doplnili čalouněním v dominantní barvě dlažby.

 

 

 

MATERIÁL

Za základní materiál pro sezení ve zdi jsme zvolili javorové dřevo, které svým vzhledem zapadá do staršího interiéru a jeho vlastnosti se hodí do prostředí, které denně používá velké množství lidí. Jeho odolnost je pro to vynikajícím předpokladem.

Druhým materiálem je kompaktní deska (silnostěnný vysokotlaký laminát), která je použita pro sezení u oken a stolky vycházející tvarem i barvami z do-plňujících dlaždic na podlaze určitého podlaží. Deska se pro toto uplatnění hodí především díky vysoké odolnosti vůči vlhkosti i oděru. Zároveň je vhodné vyzdvihnout i její ekologický způsob výroby.

 

KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ

 

Mobiliář je tvořen bedněním z kompaktní desky přecházející z parapetového sezení v pracovní sekci se stolky. Celá tato část je řešena zavěšenou kon-strukcí z ocelových jeklů upevněných k parapetu. Na protější straně chodby jsou ve zdi zasazené niky, kterými jsme nahradily původní staré vitríny, jejichž obsah jsme se rozhodli přesunout do vitríny umístěné ve tmavé a nevyužité části chodby, kde díky specifickému osvětlení mohou objekty lépe vyniknout. Niky jsou tvořeny bedněním z javorového dřeva s čalouněním z umělé kůže, která je zvolena z hygienických důvodů. Zespodu této textilie jsme nechali volně viset prodlužovací kabely se zásuvkami pro hravější vzhled. Tyto zásuvky jsou rozmístěny i po parapetové části sezení u okna společně s klasickými zásuvkami nad stolky.

 

Systém sezení je navržen modulárně, vychází z totožných rozměrů jednotlivých okenních sekcí a jednotlivé moduly jsou libovolně kombinovatelné. Modul č. 1 — rozšířený parapet určený především pro relaxaci, 2. přechodový modul, který kombinuje lavici se stolky pro práci, 3. modul sestávající se z pracov-ních stolků, každý s místem pro dva uživatele.

 

Niky pro sezení jsou řešeny taktéž modulárně a jejich rozměry vycházejí ze stávajících dispozic původních vitrín. Jsou navrženy ve dvou velikostech, které se dají libovolně kombinovat podle rozměru výklenku po dané vitríně a podle vytíženosti prostoru.

 

Show More
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now